نمايندگي بانک سلول‌هاي بنيادي خون بند ناف پژوهشگاه رويان در استان چهارمحال و بختياري توسط جهاد دانشگاهي راه اندازي شد
تاریخ انتشار : 1394/02/15
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي واحد استان چهارمحال وبختياري- مرتضي ضرابي، مديرعامل شرکت فناوري بن ياخته‌هاي رويان در آيين افتتاح بيست و سومين نمايندگي بانک خون بندناف کشور در شهرکرد، با اشاره به اهميت بانک سلولهاي بنيادي خون بندناف در راستاي درمان بيماري‌ها بويژه بيماريهايي که منشا خوني دارند، افزود: سلول درماني مکمل دارو درماني خواهد بود.

وي اظهار کرد: سلول درماني روشي است که براي درمان بيماريهاي بدخيم بويژه ناهنجاري‌هاي خوني مطرح است و ايران جزو کشورهايي است که دانش جمع‏آوري و استحصال بومي اين سلول‌هاي بنيادي را دارد و براي صدور به کشورهاي همجوار نيز حرفي براي گفتن داريم.

ضرابي بابيان اينکه تاکنون در 23 استان کشور نمايندگي بانک خون بند ناف ايجادشده است تصريح کرد: مي‌طلبد در استان‌ به خانوادهها اطلاع رساني و آگاهي بخشي شود که خونگيري بندناف با روشي استاندار انجام و نمونه در تهران ذخيره سازي ميشود.

وي خاطرنشان کرد: خون بندنافي که به عنوان يک زباله بيولوژيک دور ريخته مي‏شد امروزه به عنوان يک منبع به راحتي قابل استفاده است و با جمع‌آوري آن و بررسي سلولهاي بنيادي آن در تانک‏هاي نيتروژن بادماي 196-  براي 10 تا15 سال نگهداري کرد و به عنوان منبع سلولي براي درمان  بيماريهاي بدخيم استفاده کرد.

دكترضرابي جمع‌آوري خون بندناف را مهمترين قدم براي اين بانک برشمرد و افزود: هرچند جمع‌آوري خون بندناف با روش آموزشي ساده بلافاصله بعد از زايمان انجام ميشود اما اين پروسه دقت خيلي زيادي لازم دارد چراکه اگر در اين مرحله غفلت شود بقيه فرآيندها بيهوده خواهد بود.

وي با بيان اينکه خون‏گيري بندناف تنها يک بار آن هم بلافاصله بعد از تولد قابل انجام است افزود: اين امر اهميت جمعآوري را بالاتر ميبرد.

به گفته وي، اگر بتوانيم تا پايان امسال ذخيره سلولي مناسبي از چهارمحال و بختياري داشته باشيم ميتوانيم در مراحل بعدي پيوند زمينه سلولي مناسبي فراهم کنيم.

ضرابي با بيان اينکه در بانک عمومي بند ناف 4000 نمونه و در بانک خصوصي بيش از 50 هزار نمونه خون بندناف ذخيره است تصريح کرد: با توجه به اينکه سلولهاي جمع‏آوري خون ساز هستند، براي بيماريهاي خوني چون تالاسمي، سرطان خون و بيماري نقص سيستم ايمني استفاده مي شود.

وي همچنين خاطرنشان کرد: نمونههاي خون بندناف از قوميت‏هاي مختلف جمع آوري شده با اين هدف که براي درخواست کنندگان نقاط مختلف کشور احتمال پيداکردن شانس نمونه بالاتر باشد.

ضرابي با بيان اينکه مغز استخوان مملو از سلولهاي بنيادي است و از آن به عنوان منيع سلولهاي بنيادي استفاده مي شود افزود: اين امر بسيار دردناک است و نياز به بيهوشي دارد و دراتاق عمل انجام مي‏شود که بين 3 تا 5 ماه زمان نياز است تا اهدا کننده شناسايي شود اما در بانک  خون بندناف عرض چند دقيقه نمونه مناسب پيدا مي‏شود.

وي با اشاره به اينکه نگهداري هر نمونه يک ميليون و 500 هزار تومان هزينه دارد، گفت: با توجه به وضعيت اعتبارات در اين بخش مي‏طلبد اعتبار استاني نيز براي ذخيرهسازي خون بند ناف در بانک عمومي در نظر گرفته شود.

بنا به اين گزارش، اين مراسم با حضور تيم تخصصي شرکت فناوري بن ياخته‌هاي رويان، رييس و معاونان جهاددانشگاهي استان چهار محال و بختياري و جمعي از مسئولان استاني در کلينيک هاجر(س) شهرکرد برگزار شد.